Lav en køkkenhave

Smukke stier

Stier i haven af mursten eller brosten ser flotte ud, og de kan anlægges uden brug af mørtel eller cement. Det er vigtigt at vælge sten til udendørs brug (frostsikre). Jeg bruger mange lag avispapir eller en ukrudtsdug med 2,5 cm sand på og lægger så gulv, mur- eller brosten ovenpå. Fyld mellemrummene op med løst sand og pres murstenene ned, så de ligger helt jævnt. Stier af mursten (eller andre frostsikre sten) kan faktisk gøre et område smukt, og de kan lægges i mange forskellige mønstre. Den sidste idé: Kunne du tænke dig at have tæppe i haven væg til væg? Du kan købe nyt eller brugt kunstgræs, men bare rolig, det skal ikke slås!

Den bundløse træramme

Når du bygger en køkkenhave, begynder du med den grundlæggende bundløse træramme på 1 x 1 m. Alt efter forholdene kan du gøre foranstaltninger for at løse diverse haveproblemer eller beskytte haven mod alverdens farer. Nogle enkle tilføjelser til dine rammer er:

  • Bund af trådnet for at holde muldvarpe ude
  • Ukrudtsdug for at holde ukrudtet væk
  • Top af hønsenet for at holde hunde, katte og gnavere væk

En topramme af PVC og forskellig overdækning til afgrøderne giver dig:

  • Et miniaturedrivhus af plastic
  • Fuglenet
  • Beskyttelse mod frost
  • Fintmasket net til beskyttelse mod insekter

Efter denne snak om at bygge ting til at beskytte haven håber jeg ikke, at du er blevet bekymret for, at du skal bruge en masse tid på fremstilling af konstruktioner til køkkenhaven. Sådan er det ikke! For det meste vil planterne bare sidde der og gro ganske stille og se bedre ud for hver dag. Slap af og nyd at se dine planter vokse!

Sund fornumt

Husk, at passe på haven er næsten ligesom at passe på sine børn – er det koldt, bruger du fiberdug (en sweater); hvis der ventes slud eller hagl, lægger du plastic over (en regnfrakke); er det blæsende, lægges noget vindtæt over (en vindjakke) Du vil jo ikke lade dine børn lege udenfor om vinteren uden varmt tøj, og det er det samme med dine planter. Hvis du husker dette, er du i stand til at finde lette og praktiske løsninger til at beskytte haven mod de værste farer, Det kan betale sig, fordi du så kan nyde din have i meget længere tid hvert år.

Tip til den økonomiske: Gratis ukrudtsmiddel. Nogle gartnere bruger dobbelte lag avispapir eller tykt pap fra store kasser til at slå græs og ukrudt ihjel. Det er en god måde at kvæle græs og ukrudt på stierne på uden at grave. men det kræver tålmodighed. Pappet skal tynges ned og ser lidt kedeligt ud, medmindre du dækker det til med barkflis. Gamle tæpper kan ikke længere anbefales på grund af kemikalier som lim, der findes i belægningen på bagsiden, især på de billigere tæpper.

Ordbog

Stikløg: Umodne småløg af løg og skalotteløg der er kunstigt standset i væksten, og som bruges til plantning.

Toårig: Plante, hvis livscyklus varer to år.

Udløber: Langt skud, der kan slå rod overalt, hvor det rører ved jorden, for eksempel kan mynte og jordbær spredes via udløbere og brede sig temmelig meget.

Udprikling: At flytte spirer, der vokser sammen, til deres egne potter eller gulv modulbakker, så de får mere plads til at udvikle sig. Kun de bedste spirer udprikles, og de svagere kasseres. Hvis du dyrker en blanding, skal du sørge for at have eksemplarer af hver slags.

Udtynding: At fjerne overskydende spirer, så de tilbageværende har plads nok til at vokse og modnes.

Urteagtig: Flerårig plante uden forveddet stængel; alle overjordiske dele dør væk om vinteren, mens rødderne forbliver, og en ny plante skyder op det næste år.

Varietet: Varieteter kan afvige betydeligt fra hinanden med hensyn til udseende, men de kan let krydses indbyrdes. Normalt har varieteter geografisk forskellige oprindelsessteder. De er ikke så forskellige, at de kan udgøre en selvstændig art.

Vermiculite: Naturligt mineral, som efter behandling og opvarmning bliver et let, luftigt og vandabsorberende materiale.

1 tanke om “Lav en køkkenhave”

  1. Pingback: Tilbud på gulvafslibning i Hellerup - spar 30% - Faa 3 gratis tilbud

Der er lukket for kommentarer.